Brein

Afvallen begingt in je brein

Waarom je gedachten je beste vriend (of vijand) zijn

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je begint vol goede moed aan een nieuw dieet, sportregime of levensstijl en BAM! Binnen een paar dagen hoor je die irritante stem in je hoofd: “Dit is te zwaar. Je verdient een stukje taart. Een hele taart, eigenlijk.” En voor je het weet, zit je weer met een pot Nutella en een lepel op de bank. Hoe komt dat toch? Nou, je brein heeft een flinke vinger in de pap als het om afvallen gaat.

De kracht (en ellende) van gedachten

Je brein is een meesterbrein (pun intended) als het gaat om overleven. Het wil energie besparen en houdt van comfort. Zodra je ineens minder eet of meer beweegt, gaat je brein in de alarmmodus: “Help! Hongersnood! Overleving in gevaar!” Maar wees gerust, je hebt geen holbewoner-leven, en er is geen voedseltekort. Toch neemt je brein je mee in een rollercoaster van gedachten, en die hebben een directe invloed op je lichaam.

Negatieve gedachten en je lichaam

Motivatie? Welke motivatie?: Als je jezelf blijft vertellen dat je toch nooit afvalt, dan zorgt je brein ervoor dat je daar bewijs van krijgt. Je komt in een negatieve spiraal terecht waarin je geen motivatie meer hebt en terugvalt in oude gewoontes.

Stresshormonen galore: Wanneer je jezelf afkraakt (“Ik kan dit niet.”), produceert je lichaam meer cortisol, het stresshormoon. En raad eens? Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam vet opslaat, vooral rond je buik. Fijn hè?

Eetbuien incoming: Hoe slechter je over jezelf denkt, hoe groter de kans dat je troost zoekt in eten. Het brein wil comfort en liefst in de vorm van suiker, zout en vet.

Positieve geachten en je lichaam

  • Gelukshormonen aan de macht: Wanneer je denkt “Ik ben goed bezig!”, maakt je brein dopamine en serotonine aan. Dit zijn de feelgood-hormonen die je motivatie en energie een boost geven.
  • Meer controle: Positieve gedachten helpen je om verleidingen beter te weerstaan en betere keuzes te maken. Als je jezelf vertelt dat je sterker bent dan die zak chips, dan wordt dat vanzelf de waarheid.
  • Gezondheidsboost: Optimisme vermindert stress, zorgt voor een betere slaap en verlaagt de kans op emotie-eten. Kortom, je helpt je lichaam letterlijk door je brein goed te voeden.

Hoe je je brein kunt herprogrammeren in 3 stappen

1. Vervang negativiteit met positiviteit

Betrap jezelf op negatieve gedachten? Draai ze meteen om. Van “Ik faal altijd.” naar “Elke stap vooruit is winst.” Je brein gelooft wat je het vaak genoeg vertelt.

2. Visualiseer je succes

Zie jezelf al in die strakke jeans of met die extra energie? Visualiseren helpt je brein om je doelen als haalbaar te zien. Hoe meer je het oefent, hoe makkelijker het wordt.

3. Beloon jezelf slim

Geen taart als beloning, maar iets wat je vooruit helpt. Denk aan een nieuwe sportoutfit, een ontspannende massage of een extra aflevering van je favoriete serie (zonder snacks erbij, graag).

Conclusie: Je brein als bondgenoot

Als je brein en je lichaam op dezelfde golflengte zitten, wordt afvallen ineens een stuk makkelijker. Stop dus met jezelf saboteren en begin met jezelf mentaal voeden. Want eerlijk is eerlijk, je verdient het om je goed te voelen — en daar heb je echt geen pot Nutella voor nodig.

Je brein is de sleutel tot afvallen – voed het met positieve gedachten en je lichaam zal volgen.

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *